3 Mart 2011 Perşembe

3’te 3, 3’te 0 Elde Var 0

Turkish Airlines Euroleague'de temsilcimiz Fenerbahçe Ülker Top 16'da grubun son maçında Avrupa'nın en sert takımı olan Pamesa Valencia ile deplasmanda karşı karşıya geldi. Fenerbahçe’de bilindik eksikler vardı. Mirsad, Engin, Vidmar üçlüsü bu maçta da kadroda bulunmuyordu. Kadrodaki Mahalbasic ve Can Maxim’in herhangi bir aksilik dışında süre alması beklenmiyordu. Oyuna dengeli bir başlangıç yapıldı. Rakip ilk iki periyotta serbest atış çizgisine kolay geliyordu. Rakibinin sert savunmasına karşı zorlanan Fenerbahçe ikinci yarıda bir ara 9 sayı geri düşse de devreyi 39-32 geride kapattı.İkinci yarının ilk bölümünde farkı eritemedik. 9 sayılarda seyreden fark 26. dakika geride kalırken Pamesa’nın 48-41’lik üstünlüğü ile geçildi. Fenerbahçe farkı Emir’in üst üste gelen iki üçlüğüyle farkı 1’e indirse de bunu koruyamadı. Hakemler bu periyotta da aleyhimize çok rahat fauller çalmaya devam ettiler. Ancak telafi düdükleri çalmaya başlayınca oyun soğudu. 3. periyodu da 58-52 geride kapadık. Son periyoda adeta berbat başlayan temsilcimiz farkı aşağıya bir türlü çekemedi, hatta fark son 4 buçuk dakikaya girilirken 12’ye kadar çıktı. Farkı bir türlü 5’in altına çekemeyen Fenerbahçe maalesef 14 sayı ile maçı kaybederek Avrupa’ya veda etti.

    Maça 2-6 ile başlayan Fenerbahçe rakibinin sert savunmasına bir süre karşılık veremeyince bir ara 10’a 6 geriye düştü, 5-0’lık seri bulan temsilcimiz 1 sayı öne geçse de De Colo’dan gelen üçlükle 2 sayı geriye düştü. Fenerbahçe Ülker yeniden beraberliği yakalayıp öne geçse de ilk periyot 15-15’lik eşitlikle sona erdi.

    İkinci periyoda iyi başlasak da hatta 5. dakikada 4 sayılık üstünlüğü yakalasak da inanılmaz müdafaa ile ev sahibi takım 9.dakikada 7 sayılık üstünlüğü yakaladı. Ardından farkı 9’a çıkarsalar da devreyi 39-32 geride kapattık.

    2. devreye Oğuz’un saha içi isabetiyle başladık. 2 hücum sonra Javtokas’ın turnikesiyle cevap gecikmedi. Rafa Martinez’in serbest atış çizgisinden bulduğu atışlarla fark bir ara 9’a çıktı. (45-36)Bu periyot da faul hakkımızı erken doldurduk. Bu rakibin daha kolay sayı bulmasına sebep olabilirdi. Karşılıklı 3-0’lık sayılarla skor 48-39’a taşındı.Bu periyot da içeriden Oğuz ile sayı bulma ısrarını sürdüren Fenerbahçe kolay bir sayı daha buldu. Televizyon molasının ardından Emir art arda gelen iki üçlüğü ile farkı 1’e çektik (48-47) ve rakibi mola almaya zorladık. Rakip moladan sonra Ukic’e sıkı baskı yapıp oyunu 2 veya 3 numaralarımızın kurmasını istedi. Hakemler aleyhimize çok rahatça fauller çalmaya devam etti. Periyodu  59-52 geride kapadık.

    Temsilcimiz adına sadece bu sezonki EL maçlarının son çeyreği olmamasını ümit ettiğim bu bölümde karşılıklı top kayıplarıyla başladı. Onlar bizim top kaybımızı fast break sayısıyla bitirdi. Etkisiz Saras hemen periyodun başında Ukic’e bıraktı yerini. Tepeden Ukic’in kaçan 3’lüğüyle umutlar azalıyordu. 2. dakika geride kalırken fark 7 sayıdaydı.(61-54) Bir de hücum ribaundlarını vermese belki periyodun başında oyunun içine girebilirdik. Kaçan kolay atışlar da cabası. İçeriden oynamamız gerekiyordu ve Oğuz ile sayıyı bulmuştuk. Böylece farkı 5’e çektik. (65-58) Son 4 buçuk dakikaya girilirken fark 12’ye kadar çıktı. (64-52) Hemen ardından mola geldi. Emir’in sihrine kalmıştı maç moladan sonra oyuna giren Emir’ den sayı bekliyorduk. Hemen ilk hücumda topu iyi dolaştıran temsilcimiz kolay atışı buldu ve basket bir de faul kazandı.(70-61) De Colo’nun Kobe Bryant vari (zor anlarda zor basketler) atışları umudumuzu kırsa da bizim de Emir’imiz vardı.(72-64) Alan savunmasıyla savunmasını en üst seviyede sertliğe çeken temsilcimiz Lavrinovic’in hücum ribaunduyla birlikte gelen basketiyle farkı son 2 dakikaya girilirken 6’ya çektik.(72-66) Rafa’ nın muazzam iki tane arka arkaya gelen üçlüğüyle fark yeniden çift haneye çıkıverdi.(78-68) Ardından Tomas’ın kaçan üçlüğüyle Fenerbahçe’nin Avrupa defteri kapandı. Taraftarların hepsi ayakta henüz maç bitmeden coşkuyu sahada hissettiriyordu. Son hücumu kullanmayan Pamesa Valencia maçı 82-68 kazanarak çeyrek finalde Real Madrid’in rakibi oldu. 

                                                                                    e-falanfilan Yazarı: Alperen Küçük